Pretraga
Close this search box.

ŠTA JE KOLAGEN I ŠTA ČINI ZA NAŠE TELO?

Kolagen je najzastupljeniji strukturni protein u ljudskom telu koji čini oko 30% svih telesnih proteina. Ključna je komponenta našeg vezivnog tkiva i igra vrlo važnu ulogu u podržavanju snage, fleksibilnosti, i kretanja. Prisutan je u svim vezivnim tkivima uključujući kosti, hrskavicu, ligamente, tetive, mišiće, zube, kožu i mnoge druge delove tela.

Sastoji se od 18 aminokiselina i jedinstveno je bogat u 3 ključne aminokiseline: glicin, prolin i hidroksiprolin. Ove aminokiseline formiraju dugačke lance polipeptidnih molekula koji stvaraju strukturu kolagenih vlakana. Ovi proteini kolagena igraju kritičnu ulogu u podršci zdravlju i integritetu tkiva našeg tela, posebno u mišićima, tetivama, kostima, zglobovima i koži.

ŠTA PROUZROKUJE GUBITAK KOLAGENA?

Gubitak kolagena može biti uzrokovan raznim faktorima, uključujući:

Starenje

Kako starimo, prirodna proizvodnja kolagena u našem telu se smanjuje, što dovodi do gubitka kolagena u koži, zglobovima i drugim vezivnim tkivima. Gubitak kolagena prirodno počinje da se javlja nakon 25.-30. godine i sve više se gubi sa godinama, sa procenjenim gubitkom od 1% kolagena godišnje. Do 80 godina starosti, proizvodnja kolagena bude smanjena za čak 75%.

Izlaganje suncu

Izlaganje UV zracima sunca može oštetiti kolagena vlakna, što dovodi do gubitka kolagena u koži.

Loša ishrana

Ishrana kojoj nedostaju esencijalne hranljive materije, kao što su vitamin C i aminokiseline, može dovesti do smanjenja proizvodnje kolagena.

Pušenje

Pušenje može oštetiti kolagena vlakna i smanjiti proizvodnju kolagena.

Stres

Hronični stres može dovesti do povećanja proizvodnje kortizola, koji može razgraditi kolagena vlakna.

Određena zdravstvena stanja

Zdravstvena stanja kao što su autoimuni poremećaji, dijabetes i Ehlers-Danlosov sindrom mogu dovesti do gubitka kolagena.

Faktori životne sredine

Izloženost zagađenoj okolini i toksinima može oštetiti kolagena vlakna i smanjiti proizvodnju kolagena.

U suštini, gubitak kolagena može biti uzrokovan kombinacijom faktora, uključujući prirodno starenje, izbor načina života i faktore životne sredine.

KOŽA, KOSA, NOKTI

Prirodna proizvodnja kolagena u našem telu se vremenom smanjuje, što dovodi do finih linija/bora i opuštene kože. Kolagen pomaže u održavanju dermisa, temelja kože.

Suplementi kolagena takođe mogu unaprediti zdravlje vlasišta i folikula kose, obezbeđujući aminokiseline neophodne za izgradnju keratina, primarnog proteina u kosi. Kolagen je primarna komponenta dermisa, koji je vezivno tkivo koje drži folikule dlake. Stoga, kolagen igra suštinsku ulogu u održavanju zdravog rasta kose i sprečavanju gubitka kose.

Sa smanjenom proizvodnjom kolagena, naši nokti mogu postati slabiji i skloniji pucanju i cepanju. Pošto je kolagen ključna komponenta noktiju, pružajući neophodnu podršku i strukturu za njihov zdrav rast, uključivanje suplemenata kolagena u ishranu može pomoći u održavanju jačih i zdravijih noktiju koji su manje skloni oštećenju.

KOSTI, ZGLOBOVI, MIŠIĆI, LIGAMENTI

Kolagen je važna komponenta koštanog tkiva i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Obezbeđuje strukturni okvir za kosti, dajući im snagu, fleksibilnost i otpornost na lom. Kolagen čini oko 30% ukupnog sadržaja proteina koštanog tkiva i glavna je proteinska komponenta ekstracelularnog matriksa kostiju. Ekstracelularni matriks je nećelijska komponenta koštanog tkiva koja pruža podršku i strukturu kostima. Kolagenska vlakna su ugrađena u mineralizovani matriks kalcijuma i drugih minerala, koji kostima daje čvrstinu i jačinu. Kako starimo, proizvodnja kolagena u telu se smanjuje, što može dovesti do gubitka gustine kostiju i povećanog rizika od preloma.

Kolagen pomaže zglobovima pružajući amortizaciju i apsorpciju udara. Takođe pomaže u održavanju snage i fleksibilnosti zgloba, što je važno za kretanje i pokretljivost. Kolagen takođe pomaže u smanjenju upala u zglobovima, što može pomoći u ublažavanju bolova i ukočenosti.

U ligamentima, kolagen pomaže u održavanju njihove snage i fleksibilnosti. Ligamenti su odgovorni za međusobno povezivanje kostiju i obezbeđivanje stabilnosti zglobova. Kolagen pomaže u održavanju integriteta ligamenata, što je važno za sprečavanje povreda i održavanje zdravlja zglobova.

Kolagen igra važnu ulogu u oporavku i obnovi mišića. Kada vežbamo, stvaramo male procepe u našim mišićnim vlaknima, koje treba obnoviti da bi mišić rastao i postao jači. Kolagen je neophodan za ovaj proces obnove. Sadrži aminokiseline kao što su glicin, prolin i hidroksiprolin, koje su važne za izgradnju i obnovu mišićnog tkiva. Ove aminokiseline podržavaju proizvodnju novih kolagenih vlakana, što može pomoći u poboljšanju oporavka i obnove mišića.

ŠTA SU PEPTIDI KOLAGENA I ODAKLE POTIČE KOLAGEN?

Kolageni peptidi su kratki lanci aminokiselina koje potiču iz proteina kolagena. Takođe su poznati kao hidrolizovani kolagen ili hidrolizat kolagena. Peptidi kolagena se proizvode razgradnjom proteina kolagena na manje fragmente kroz proces koji se naziva hidroliza. Ovaj proces uključuje korišćenje enzima ili toplote da razbije duga kolagena vlakna u kraće lance aminokiselina. Suplementi kolagena se obično proizvode ekstrakcijom kolagenskih proteina iz životinjskog tkiva kao što su govedina, piletina i riba. Većina kolagena koji se danas ekstraktuje dolazi iz goveđih (kravljih) kostiju.

Goveđi kolagen je jedan od najčešćih izvora kolagenskih peptida i obično se dobija iz kože, kostiju i tetiva životinje. Bogat je kolagenom tipa I i III, koji je neophodan za održavanje zdravlja i integriteta naše kože, kostiju, mišića i vezivnog tkiva.

Kolagen tip I

Kolagen tipa I je najzastupljeniji tip kolagena u ljudskom telu, koji čini oko 90% ukupnog sadržaja kolagena. To je fibrilarni kolagen, što znači da formira duga, tanka vlakna koja pružaju strukturnu podršku tkivima. Kolagen tipa I se nalazi u mnogim tkivima u telu, uključujući kožu, kosti, tetive, ligamente i zube. Pruža snagu i stabilnost ovim tkivima i pomaže u održavanju njihove strukture i funkcije.U telu, kolagen tipa I proizvode specijalizovane ćelije zvane fibroblasti, koji se nalaze u vezivnom tkivu tela. Sintetiše se kao prekursorski molekul koji se zove prokolagen, koji se zatim obrađuje i sklapa u zrela kolagena vlakna.

Kolagen tip III

Kolagen tip III se nalazi u ekstracelularnom matriksu mnogih tkiva u telu, uključujući kožu, krvne sudove i unutrašnje organe. Kolagen tipa III se često nalazi u tkivima koja zahtevaju elastičnost i fleksibilnost, kao što su koža i krvni sudovi. Takođe se nalazi u tkivima koja su podvrgnuta brzom rastu i remodeliranju, kao što su tokom zarastanja rana i obnove tkiva. U telu, kolagen tipa I proizvode specijalizovane ćelije zvane fibroblasti, koji se nalaze u vezivnom tkivu tela. Sintetiše se kao prekursorski molekul koji se zove prokolagen, koji se zatim obrađuje i sklapa u zrela kolagena vlakna.

AMINO KISELINE

Kolagen je protein koji se sastoji od jedinstvene kombinacije aminokiselina. Najčešće aminokiseline koje se nalaze u kolagenu su:

Ovo je najzastupljenija aminokiselina u kolagenu, koja čini otprilike jednu trećinu ukupnog sadržaja aminokiselina. Glicin je važan za formiranje kolagenih vlakana i pomaže u održavanju zdrave kože, kose i noktiju.

Prolin je još jedna važna aminokiselina koja se nalazi u kolagenu. Pomaže u održavanju strukture kolagenih vlakana i važan je za održavanje zdrave kože, zglobova i kostiju.

Hidroksiprolin je modifikovani oblik prolina koji se nalazi isključivo u kolagenu. Pomaže u stabilizaciji kolagenih vlakana i važan je za održavanje zdrave kože, zglobova i kostiju.

Arginin je aminokiselina koja je važna za proizvodnju azotnog oksida, koji pomaže u poboljšanju protoka krvi i podržava zdravu kardiovaskularnu funkciju.

Glutamin je aminokiselina koja je važna za održavanje zdrave funkcije creva i podršku imunološkom sistemu.

Alanin je aminokiselina koja pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi i važna je za održavanje zdravog mišićnog tkiva.

Asparaginska kiselina je aminokiselina koja je važna za proizvodnju energije i podržava zdravu funkciju mozga.

KAKO DELUJU SUPLEMENTI KOLAGENA?

Kolagen u prahu daje podršku mišićno-skeletnom sistemu. Ovaj oblik kolagena ima nisku molekularnu težinu, što ga čini veoma biodostupnim i idealnim za upotrebu kao dodatak ishrani. Istraživanja su pokazala da se preko 90% kolagenskih peptida vari i lako apsorbuje, pojavljujući se kao mali peptidi u krvi samo jedan sat nakon konzumiranja. Kada se konzumiraju, peptidi kolagena stimulišu aktivnost posebnih ćelija kao što su hondrociti i osteoblasti. Ove ćelije se nalaze u celom telu i odgovorne su za proizvodnju novog kolagena, obezbeđujući telu iste aminokiseline koje su prirodno prisutne u našem kolagenu. Dodatak kolagenskim peptidima takođe može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja creva.

KAKO KORISTITI LIFETIME PROTEINS KOLAGEN I KOLIKO?

Preporučena doza Lifetime Proteins kolagena je 1-2 merice (10gr – 20gr) dnevno i lako se može dodati raznim namirnicama i pićima. Evo nekoliko saveta o tome kako da koristite Lifetime Proteins kolagen u prahu:

Dodajte ga u jutarnju kafu ili čaj

Kolagen u prahu je odličan dodatak jutarnjoj šoljici kafe ili čaja. Jednostavno umešajte kašičicu kolagena u prahu dok se ne rastvori. Naravno, uvek možete da ga jednostavno umešate i u čašu vode ili drugo piće po izboru.

Pomešajte ga u smutije ili šejkove

Kolagen u prahu se može dodati u smutije ili proteinske šejkove za dodatno povećanje proteina i drugih hranljivih materija. Pomešajte ga sa omiljenim voćem, povrćem i drugim sastojcima za ukusan i hranljiv napitak.

Umešajte ga u ovsene pahuljice ili jogurt

Kolagen u prahu se može mešati u ovsene pahuljice ili jogurt za brz i lak doručak. Jednostavno umešajte kašičicu kolagena u prahu dok se dobro ne sjedini.

Kuvajte sa njim

Kolagen u prahu se može koristiti u receptima za pečenje za dodavanje proteina i drugih hranljivih materija. Može se dodati u mafine, palačinke ili druge pečene proizvode za zdrav preokret u vašim omiljenim poslasticama.

Koristite ga u supama i čorbama

Kolagen u prahu se može dodati u supe i čorbe za povećanje proteina i drugih hranljivih materija. Jednostavno umešajte kašičicu kolagena u prahu dok se ne rastvori.